ΕΧΑΡΧΟΣ ΛΟΚΡΙΔΟΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑ
 
 
      



Το χωριο εχει πολλους ναους απο το 1300μχ

> Περισσοτερα









 


ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ

Ιπποφαές  

Μύρτιλλο

ροδιά

Μαύρη τρούφα

 


Μύρτιλλο: Πηγή αιώνιας νιότης

blueberriesΜια πολλά υποσχόμενη νέα καλλιέργεια για τη χώρα μας, που αναμένεται να αναπτυχθεί σε σημαντικό βαθμό στα επόμενα χρόνια, αποτελεί το μύρτιλλο ή blueberry. Σύμφωνα με τον κ. Γάτσιο, η καλλιέργεια του μύρτιλλου δεν είναι απαιτητική και μπορεί να είναι επιτυχής σε όλα τα μέρη της Ελλάδας, εφόσον επιλεγούν οι κατάλληλες ποικιλίες και ακολουθηθεί το κατάλληλο καλλιεργητικό σύστημα.
Αν και η ιστορία του ξεκινά πολύ παλιά από τη μακρινή Σιβηρία, σήμερα το μύρτιλλο καλλιεργείται σε 16 χώρες, με τις ΗΠΑ να βρίσκονται στην πρώτη θέση των παραγωγών χωρών και τον Καναδά να ακολουθεί.
Στη χώρα μας έκανε την εμφάνισή του το 2006. Ο κ. Νίκος Παπουτσής και ο γιος του Γιάννης έφεραν από τη Σιβηρία το πολύτιμο αυτό φυτό και δημιούργησαν στον νομό Δράμας την πρώτη και μέχρι σήμερα μοναδική φυτεία στην Ελλάδα. Το 2007 σύστησαν τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Βιοκαλλιεργητών και Βιοκτηνοτρόφων νομού Δράμας με διακριτικό τίτλο ?Βιόδραμα?.
Ήδη ο Συνεταιρισμός αυξάνει την καλλιεργήσιμη έκταση από τα 42 που είναι σήμερα στα 100 στρέμματα, ενώ δρομολογεί τη δημιουργία νέας μονάδας παραγωγής, μεταποίησης και συσκευασίας. Προϊόντα της μεταποίησης του φρούτου, πέρα από τον χυμό και το λικέρ, θα είναι το ηδύποτο, το φρουτοποτό και το αναψυκτικό.
?Στόχος μας είναι η καλλιεργήσιμη έκταση να φτάσει τα 1.000 στρέμματα και ήδη βρισκόμαστε σε συζητήσεις με καλλιεργητές για να συνάψουμε συνεργασίες. Άμεσα εκτιμούμε ότι θα πραγματοποιηθούν επεκτάσεις στους γειτονικούς νομούς, από την Πέλλα έως και την Ορεστιάδα?, αναφέρει ο κ. Παπουτσής.
Ως πηγή αιώνιας νιότης χαρακτηρίζεται από επιστήμονες το πολύτιμο αυτό φυτό, που με τις πλούσιες αντιοξειδωτικές του ουσίες συμβάλλει -μεταξύ άλλων- στην ενίσχυση του καρδιαγγειακού συστήματος και παρέχει προστασία στα ηλικιωμένα άτομα από νευροεκφυλιστικές ασθένειες που συνδέονται με τη γήρανση του ατόμου όπως η νόσος Alzheimer και η Parkinson.

Το μύρτιλλο σε αριθμούς
Σύμφωνα με τον κ. Γάτσιο, η διάρκεια της καλλιέργειας είναι 30 έτη, ενώ η πρώτη συγκομιδή γίνεται από το τρίτο έτος. Η μέση απόδοση καρπών είναι 1.000 κιλά ανά στρέμμα, ενώ το κόστος συγκομιδής καρπών με τα χέρια είναι 700-1.000 ευρώ ανά στρέμμα.
Η τιμή πώλησης των καρπών διαμορφώνεται σε 4-5 ευρώ το κιλό, με το κόστος εγκατάστασης ενός στρέμματος δενδρώδους μύρτιλλου να υπολογίζεται σε 900-1.000 ευρώ.
Το ετήσιο κόστος καλλιέργειας, συντήρησης και συγκομιδής των καρπών ενός στρέμματος μύρτιλλου σε πλήρη ανάπτυξη ανέρχεται περίπου σε 1.500 ευρώ στρέμμα.



       ATALANTI HILLS
ετοιμάζεται μεγάλη επένδυση στην περιοχή του Εξάρχου της Αταλάντης από την Εταιρεία Atalanti Hills, ελληνοβρετανικών συμφερόντων, που ξεπερνά τα 2 δις ευρώ 
     PHOTO  GALLERY