ΕΧΑΡΧΟΣ ΛΟΚΡΙΔΟΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑ
 
 
      Το χωριο εχει πολλους ναους απο το 1300μχ

> Περισσοτερα

 


Ιπποφαές  

Μύρτιλλο

ροδιά

Μαύρη τρούφα

 


Ιπποφαές: το φυτό του μέλλοντος

ippofaesΣε εντελώς εμβρυακό επίπεδο βρίσκεται σήμερα στη χώρα μας η καλλιέργεια του ιπποφαούς, ενός από τα αρχαιότερα φυτά στη γη.

Για του λόγου το αληθές, αυτή τη στιγμή στην Ξάνθη καλλιεργούνται 3.000-4.000 φυτά, ενώ σε λίγες ημέρες αναμένεται να ξεκινήσει η φύτευση φυτών σε περίπου 60 στρέμματα στην Κοζάνη, από τον νεοσύσταστο Συνεταιρισμό Ιπποφαούς και Δυναμικών Καλλιεργειών Δυτικής Μακεδονίας που έχει έδρα την Αιανή Κοζάνης.
Όπως λέει ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού, Αριστοτέλης Γκουλιάφας, τα έντεκα άτομα που απαρτίζουν επί του παρόντος τον Συνεταιρισμό κινήθηκαν από την ανάγκη εύρεσης εναλλακτικών καλλιεργειών, αποδοτικών για τους παραγωγούς. Μάλιστα ο Συνεταιρισμός προχωρά και στην εγκατάσταση γραμμών παραγωγής, ώστε να πραγματοποιείται και η πρώτη μεταποίηση του προϊόντος με την παραγωγή λαδιού και χυμού. Η πούλπα, η φλούδα του καρπού, θα διατίθεται σε επιχειρήσεις ζωοτροφών για την παραγωγή νέων ειδών τροφών.
?Για τον σκοπό αυτό, ο δήμος Αιανής μάς παραχώρησε χώρο στο κτίριο του παλιού συνεταιρισμού, όπου θα εγκαταστήσουμε τον μηχανολογικό μας εξοπλισμό?, διευκρινίζει ο κ. Γκουλιάφας.
Ο Συνεταιρισμός, όπως λέει, είναι ανοιχτός σε νέα μέλη από τη Δυτική Μακεδονία και όχι μόνο, ενώ στοχεύει στην εφαρμογή συμβολαιακής γεωργίας.
Τι είναι όμως το ιπποφαές; Είναι θάμνος που μπορεί να αναπτυχθεί σχεδόν οπουδήποτε, όπως λέει ο κ. Γάτσιος, γνωρίζει μεγάλη ανάπτυξη στην Κίνα και τη Ρωσία, ενώ στην Ευρώπη η χρήση του δεν είναι ευρέως γνωστή. Τα προϊόντα που παράγονται από αυτόν είναι υψηλής προστιθέμενης αξίας, περιζήτητα από τη βιομηχανία καλλυντικών, τροφίμων και συμπληρωμάτων διατροφής.
Συμπεριλαμβάνεται στην κατηγορία των ?υπερτροφών? (super foods), ενώ περιέχει 190 πολύτιμες ουσίες, οι περισσότερες από τις οποίες έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Oι περισσότερες και δραστικότερες έχουν εντοπιστεί στο έλαιο που περιέχουν οι καρποί του.

Οικονομική απόδοση
Όπως επισημαίνει από την πλευρά του ο Χρήστος Τράντης, πρόεδρος του Ινστιτούτου Περιφερειακής Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας και αρωγός στην προσπάθεια του Συνεταιρισμού Ιπποφαούς, το εν λόγω φυτό είναι δενδρώδης καλλιέργεια, ανθεκτική σε αρρώστιες, το κόστος παραγωγής της οποίας είναι πολύ χαμηλό, καθώς δεν απαιτεί φυτοφάρμακα (είναι βιολογική καλλιέργεια) και λίπανση.
Δεδομένου ότι υπάρχουν πολλές ποικιλίες ιπποφαούς, η στρεμματική απόδοση διαμορφώνεται από 800 έως 1.200 κιλά ανά στρέμμα, ενώ η οικονομική του απόδοση είναι τεράστια, σύμφωνα με τον ίδιο. Αποφέρει στον παραγωγό 1.500-2.000 ευρώ το στρέμμα μόνο από την πώληση του καρπού, όταν το τριαντάφυλλο και η λεβάντα αποδίδουν 300 ευρώ και το σιτάρι 100 ευρώ, λέει ο κ. Τράντης.
Στο εμπόριο, το έλαιο του φυτού πωλείται αντί 150 ευρώ το λίτρο, ενώ ο χυμός αντί 57 ευρώ το λίτρο.       ATALANTI HILLS
ετοιμάζεται μεγάλη επένδυση στην περιοχή του Εξάρχου της Αταλάντης από την Εταιρεία Atalanti Hills, ελληνοβρετανικών συμφερόντων, που ξεπερνά τα 2 δις ευρώ 
     PHOTO  GALLERY